Катастрофата в САЩ на 26 януари, при която загинаха баскетболната звезда Коби Брайънт, 13-годишната му дъщеря и още седем души, поднови дискусията доколко е безопасно да се лети с хеликоптер.

Според експертите е трудно да се направи прецизно сравнение на сигурността на различните видове транспорт, защото статистиката се води по различен начин.

Автомобилните катастрофи се броят за съответния период от време – ден, месец, година, докато самолетните се отчитат за брой полети. При хеликоптерите пък статистиката се води на летателни часове и по-точно на 100 000 часа.

В САЩ при автомобилни катастрофи за една година загиват около 40 000 души. Фаталните инциденти с хеликоптер са между 0,5 и 0,8 на 100 000 летателни часа, а самолетните катастрофи са една на всеки два милиона полета.

Объркващо е, но при всички случаи пътуването с кола е много по-опасно от летенето. Просто при самолетните катастрофи наведнъж загиват голям брой хора, медийното отразяване е много силно и това създава усещането за повече риск.

През 2019 г. в САЩ има 24 фатални инцидента с хеликоптери с общо 51 жертви, което е 0.68 катастрофи на 100 000 летателни часа. Общият брой на падналите вертолети за миналата година е 122, като това включва и инцидентите без жервти.

Повече за летенето с хеликоптер, както и за катастрофата с Коби Брайънт можете да прочетете в LadyZone.bg