Британски учени установиха, че оптималното работно време за психичното здраве е осем часа седмично. При такова работно време психичните проблеми намаляват с 30%. Няма обаче данни психичното здраве да се подобрява при повече часове работа седмично.

Изследването е извършено от социолози от университетите в Кеймбридж и Салфорд заради опасенията, че автоматизираните технологии могат да наложат масово съкращаване на работното време, пише в. „Индипендънт”, цитиран от БТА.

Те са използвали данни за повече от 70 000 британци, събирани от 2009 г. до 2018 г., за да анализират как промяната в работното време се отразява на психичното здраве.

Установено е, че безработицата често се отразява зле не само на общественото положение, но и на самочувствието. Сега вече учените имат идея колко платена работа е необходима, за да бъдат постигнати психосоциалните ефекти. Така се оказва, че тя въобще не е много - само осем часа на седмица.

Развиването на изкуствения интелект и роботиката предизвикват много опасения, че безработицата ще се увеличи. Според социолозите решението е да бъдат преосмислени сегашните норми за пълно работно време и часовете да бъдат преразпределени така, че всеки да се облагодетелства от работата, дори и това да означава много по-кратко работно време.

Специалистите предлагат и други опции - да се работи само по два часа на ден или годишната отпуска да бъде увеличена на няколко месеца.