Сиамските близнаци от Перу Едгар и Доминик се прибраха вкъщи в навечерието на Коледните празници. Те бяха успешно разделени след 18-часова операция, провела се през септември.

Майката на едногодишните бебета определи случващото се като чудото на Рождество, защото първоначално лекарите не давали шансове за успешно възстановяване след процедурата.   

Двете деца са се родили сраснати в долната част на телата им – от таза до корема. Техният случай е изключително рядък - веднъж на 200 хил. новородени.

В операцията по разделянето им са участвали повече от 40 медици, сред които педиатри, хирурзи, рентгенолози, анестезиолози и уролози.

При интервенцията е било изключително важно да не се засегнат нервните връзки на всяко дете и да останат обездвижени. По думите на лекарите най-трудно било отделянето на пикочните и храносмилателните пътища, които били общи за двете деца.  

„Този успех е истинско чудо, което се дължи на всички медици, които участваха в операцията. Усмивката на родителите няма цена”, каза д-р Луиз Апаза.

Когато пораснат близнаците ще трябва да претърпят поне още една операция. Засега обаче майка им Ксиомара Моралез е щастлива, че те са при нея. Тя споделя, че те са дошли на бял свят за миналата Коледа, но от тогава не са излизали от болницата.  

През 2013 г. перуански доктори разделиха успешно друга двойка сиамски близнаци, свързани в областта на корема.

Статистиката показва, че при над 50% от случаите децата не успяват да оцелеят по време на раждането, а около 35% живеят едва няколко дни. Сиамските близнаци, които успяват да стигнат до зряла възраст след операция по разделяне са единици.