„Кокошка“ кълве там, където малцина се осмеляват – в полога на театъра. Но този път и в този спектакъл не трябва да се търси подтекст и скрит смисъл, всичко е пределно ясно, неизбежно остро и боли, когато се каже на глас. А това се прави с една единствена цел – да докаже, че „хората на изкуството са изкуствени“. Цитатът е на Николай Коляда – наричан в родната му Русия един от най-влиятелните европейски драматурзи и Човекът-театър, заради обема на творчеството си – над 130 пиеси.

Българската версия на „Кокошка“, освен с текстове на Коляда, е обилно овкусена с диалози от няколко разказа на Чехов и откъси от неговите пиеси „Чайка“ и „Вишнева градина“.

Васил Дуев

В този „спектакъл за човешката свободия“ актьорите Василена Винченцо и Васил Дуев представят живота на провинциална артистка, която идва в големия град, за да търси бърза слава и пари. Темата в представлението е свързана с пошлото поведение и халтураджийската творческа изява. Персонажите Нина Заречная и Александър Тимофеевич заминават за столицата, влюбени един в друг и с вярата, че са намерили свободата в изкуството. Там те попадат във водовъртежа на „изкуствените среди и фалшивите приятелства“.

Василена Винченцо

Изразните средства са не по-малко брутални от езика в пиесата – замразено пиле вместо чайка, смели сцени с провокативно еротично съдържание, а музиката е от I Want to Break Free на „Куин“ и The Final Countdown на „Юръп“ до открит поп фолк – всичко според контекста и преливащата от мисли глава на една руса жена, която, освен от комплекса на провинциалното мислене, страда и от отношението на половинката си, от когото неведнъж е наричана „кокошка“. На моменти, представлението напомня на „Сексът и градът“, но в руска версия, преминава във вълните на експресивен моноспектакъл и след това пак се връща към най-доброто от руските класици по Станиславски.

Спектакълът е част от репертоара на театрална работилница „Сфумато“, но междувременно трупата гостува на 13 октомври в лондонския театър Greenwood. Сценичната адаптация и режисурата са на Ана Батева, а музиката е на Стефан Здравески. „Кокошка“ е първият проект на Spam Studios.

За Николай Коляда

Николай Владимирович Коляда е роден в село Пресногоровка, в Северен Кавказ, през 1957 г. Близо 90 от пиесите му са реализирани в Русия и по света – САЩ, Великобритания, Швеция, Италия, Франция, Германия, Монголия, Австралия. Само „Мърлин Мърло“ има около 150 версии, като две от тях са на българските режисьори Стайко Мурджев и Георги Георгиев-Антика. Друга творба на Коляда – „Баба Шанел“, е в репертоара на всеки втори театър в Русия.

Николай Коляда

Коляда, освен писател, сценарист, драматург, режисьор и актьор, има своя драматургична школа и собствен частен театър в Екатеринбург. Там, в четвъртия по големи град след Москва, от 1994 г. той организира фестивал „Коляда Plays” с участието само на негови заглавия в програмата.