На днешната дата се навършват 49 години от смъртта на Коко Шанел – жената, която даде на света малката черна рокля, направи модерни чантите, които се носят през рамо и създаде парфюма „Шанел №5“. Тя е сред най-известните и влиятелни дизайнери на всички времена.

Снимка: Getty Images

След смъртта ѝ френското правителство планирало грандиозно погребение, с което да изпрати великата дизайнерка, но изведнъж всички планове били отменени и погребението било много по-скромно, откакто някой очаквал. Причината за това била разсекретена информация, която посочвала Коко Шанел за нацистки шпионин.

Според някои източници, дизайнерката не само работела за нацистките окупатори във Франция, но също така използвала влиянието си и връзките с Третия райх, за да преследва лични цели, включително да разреши дългогодишния спор за собствеността върху парфюма „Шанел №5“, който водела с Пиер Уъртхаймър, който е евреин.

Снимка: Getty Images

Наследниците на Шанел и до днес оспорват тази информация и посочват, че Коко е имала много приятели евреи преди и след войната и че ролята ѝ като нацистки шпионин е по-комплексна и не бива да се разглежда само в черно и бяло. Въпреки това петното върху името ѝ остава и до днес.

Любопитно е, че хотелската стая, в която Коко Шанел е живяла в продължение на 30 години и в която е починала може да бъде резервирана, но на модните почитатели, които искат да се докоснат до живота на легендарната дизайнерка, ще им излезе много солено. Колко струва нощувката в любимия ѝ апартамент в хотел „Риц“ може да прочетете на сайта LadyZone.bg: