Трите мечета, намерени в Смолянско, вече са в специализирания спасителен център в Гърция. След 6 часа път със специализиран бус те пристигнаха в обекта в близост до гръцкото село Аетос.

Организация "Арктурос" е създадена преди 16 години, а от 7 работи за спасяването на осиротели мечета и връщането им в природата.

За животинките от Смолянско ще се грижи Мелина: „От решаващо значение е да разбереш кога има нужда да си близо до мечетата и кога трябва да започнеш да се отдалечаваш от тях, защото ти трябва да гледат на нас като на врагове, да ни отбягват”.

Фондация "Четири лапи" се грижеше за малките след като бяха открити в Родопите. „Първите 48 часа бяха критични и за трите мечета. Съответно най-малкото за него повече, защото няма килограмите и дехидратирането при него, тоест липсата на вода е доста по-проблемна. Трудно беше в началото, наистина”, признава управителят на Парка за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов.

Според Мелина е нормално мечетата да са стресирани и даже би било по-зле ако те са спокойни в близост до хората.

В центъра има още 2 мечета сирачета. Скоро те ще бъдат събрани с българските. След около 2 месеца петте малки ще бъдат в ограждение, което е максимално близо до естествената им среда.

След около половин година нашите мечета трябва да бъдат върнати в българската природа.