За любителите на фотожурналистиката чакането приключи - ясни са попедителите в тазгодишното издание на фотоконкурса World Press Photo.

Датският фоторепортер Мадс Нисен спечели тази година голямата награда за Снимка на годината (World Press Photo of the Year) с кадъра "Първата прегръдка", направен по време на COVID-19 пандемията в Бразилия. 

Снимката на Мадс Нисен показва 85-годишната Роза Лузия Лунарди, прегърната през найлонова "завеса" от медицинската сестра Адриана Силва да Коста Соуза в дома за грижи "Вива Бем" в Сао Пауло, Бразилия. 

Кадърът е заснет на 5 август 2020 г., а това е първата прегръдка, която Роза получава от пет месеца насам. През март домовете за грижи в цялата страна затварят врати за посетители заради COVID-19 пандемията, което не позволява на милиони бразилци да посещават възрастните си роднини.

Наредено е персоналът да сведе до абсолютен минимум физическия контакт с хората, които се намират в уязвимата група заради напредналата си възраст. Във "Вива Бем" обаче едно простичко изобретение, наречено "завеса за прегръдки", позволява на хората да се прегърнат отново.  

"Тази емблематична снимка на COVID-19 пандемията запаметява най-необикновените моменти от живота ни", сподели Кевин Уай Лий, фотограф, креативен директор и член на журито на фотоконкурса за 2021 г. 

"Виждам уязвимост, близост, загуба, раздяла, смърт, но - което е важно, също и оцеляване - всичко това превръща снимката в емблематична. Ако погледате кадъра достатъчно дълго, ще видите крила - символ на полета и надеждата", допълва той.

Вижте повече за победителите в тазгодишното издание на фотоконкурса World Press Photo от галерията в Ladyzone.bg.