Британската верига магазини "Маркс енд Спенсър" иска да трупа пари от тенденцията за хибридни плодове и ще пусне на пазара сорт грозде с вкус на манго.

На английски новият хибриден плод се нарича grango, което е съчетание на думите grape (грозде) и mango (манго). Буквално преводът му би трябвало да е гронго.

Според "Маркс енд Спенсър" тропическият вкус на големите чепки от новото грозде, което освен това няма и семки, ще се понравят много на младите хора, в частност на децата. Създател на гронгото е Енрике Моя, производител на плодове, чиито ферми са разположени в и около село Тотана края Мурсия, в югоизточна Испания.

Там топлият средиземноморски климат "помагал" на гроздето да стане още по-сладко, докато прохладата през нощта придавала на чепките по-твърда консистенция, подобна на тази на мангото. Моя работел по създаването на перфектното гронго от 2007 г. насам

През май Маркс енд Спенсър пусна на пазара хибриден плод между круша и ябълка, с името крубълка. На вид и вкус плодът е като ябълка, но има текстурата и обвивката на крушата.