Наричат я Бъдни от бдение, а също от бъдеще, бъднини. И в двата смисъла символиката е обвързана с чудото, което предстои да се случи, и за което всички хора трябва да бдят. Казват, че в този ден птиците спират да пеят, листата на дърветата престават да трептят, а водите в реките спира да тече. Другите имена на празника са Малка Коледа, Суха Коледа, Детешка Коледа и Мали Божич. Раждането е свързано с обновление на света и надеждата за по-добро.

Често забравяме, че освен Бъдни вечер, 24 декември е и имен ден на носещите името Евгения (и производни), както и имената, които в превод означават благороден.

Традицията повелява на трапезата на Бъдни вечер да има нечетен брой ястия. Трябва да се сложат храни, които набъбват, за да може също като тях "да набъбват" късметът, щастието, здравето и плодородието. Ястията трябва да са нечетен брой – 7, 9, 11; колкото повече са - толкова по-щедра ще е новата година към дома. Задължително е ястията да са само постни.

Питка с паричка
Хлябът е не просто храна за българина, а магия. Ритуалната питка (боговица, богова пита, божичник, вечерник, светец), замесена със сода или квас, заема централно място на трапезата на Бъдни вечер. В нея се поставя паричка. Украсява се с фигури, свързани с бита и ежедневието на българина - житни класове, рало, кръст и др. Добре е на масата питката да бъде сложена върху сварено жито. То е символ на плодородие и богатство.

Останалите предложения, които ще направят Коледата ви топла и вкусна, вижте в Ladyzone.bg