Тази неделя ще е много вълнуваща за южнокорейските любители на киното, тъй като почти сигурно филм от тази държава ще грабне наградата „Оскар“ за най-добър международен филм (названието беше променено миналата година от „най-добър чуждоезичен филм“).

Подобно на България, през годините Южнокорейското кино е кандидатствало за наградата „Оскар“ 30 пъти, без да получи нито една номинация, докато миналата година не успя да впечатли целия свят с „Паразит“ – филмът е номиниран в 6 категории, сред които за сценарий, за режисура и за филм на годината. Това е едва 12-ият филм на език, различен от английския, който получава номинация в най-важната категория и може да е първият, който ще спечели.

  • С най-много "Оскари" за чуждестранен филм са Италия и Франция със съответно 14 и 13. Това не е изненадващо, тъй като киното се е зародило във Франция, а Италия е дала на света някои от най-добрите режисьори на всички времена.
  • Те са следвани от Испания и Япония с по 4 награди.
  • С по 3 награди са Швеция, Дания, Съветският съюз и Нидерландия.
  • 2 награди имат Германия, Унгария, Аржентина, Чехословакия, Швейцария, Австрия и Иран.
  • Останалите държави, които са получили „Оскар“ са Полша, Мексико, Западна Германия, Канада, Русия, Алжир, Тайван, Чехия, Чили, Южна Африка, Босна и Херцеговина и Кот д'Ивоар.

Тази година номинирани са Южна Корея, Полша, Турция, Франция и Испания.

През последните години българите изпитаха гордост на няколко пъти – Теодор Ушев беше номиниран за „Оскар“ и тази година се размина на косъм с втора номинация.

Миналата година пък българин излезе с трибагреник на сцената, като част от хората, които взеха наградата на „Зелената книга“ за филм на годината. И е съвсем естествено да се запитаме – ако Южна Корея може да постигне това, какво пречи на България?

На сайта LadyZone.bg може да прочетете кои са българските предложения за „Оскар“ през годините и какво не ни достигна, за да спечелим: