Българка донесе у нас частната си колекция от кимона. Разновидностите и символиката на оригиналната национална дреха в Страната на изгряващото слънце, тръгват от епохата на Хеян, разказа Снежи Накатани, която от 20 години живее в Япония. 

Тя обърна специално внимание на жеравите - един от символите на сватбеното кимоно. „Те са символ на дълголетие, те са датират от 1200 години, 1000 години живот“, разказа Снежи Накатани.

Независимо, че цената на кимоното е много висока, то е задължително за тържеството по повод пълнолетието на 20 годишните японки.

„Може да стигне от един милион японски йени, до два милиона, те са в различни магазини, всеки магазин си има номер. Те са много шарени, пищни, в различни цветове. Присъстват камелията, присъства божура, царицата на цветята в Япония. Има кораб с разпънати платна, което означава, че ще се донесе щастието от вятъра“, обясни българката.

Най-кратният срок за обличане, гримиране и фризиране на младото момиче е час и половина, но винаги има нужда от помощ.

Две са основните техники при изработването на кимоната и коланите към тях, наречени обита.

Обитата играят ролята и на бижутата към националната японска дреха, която преди да се превърне в пиршество от цветове тръгва от едно парче бяла коприна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!