Китайският роувър "Юйту-2" откри странен гелоподобен материал на тъмната страна на Луната, съобщи Скай нюз. Специалистите описват материала "значително различен от околния лунен грунт" по форма и цвят.

Роувърът, който е част от мисията "Чанъе-4" изследва тъмната страна на Луната от януари. От 18 седмици той изпраща информация на Земята.

Снимка: CNSA/CLEP

Юй Тяни от наземния екип на роувъра е открил материала, преглеждайки направените снимки. Роувърът е трябвало да се премести, но екипът е решил да го остави на място, за да изследва открития на повърхността материал.

Преди това "Юйту 2" установи, че повърхността на обратната страна на Луната е значително по-различна от това, което очакваха специалистите.

Апаратът "Чанъе-4" беше изстрелян от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан на 8 декември миналата година. Той успешно кацна на далечната страна на Луната на 3 януари и пусна лунохода "Юйту-2". Малко по-късно изпрати първата снимка на повърхността на обратната й страна, направена от близко разстояние.