Република Кирибати, разположена на атоли в Тихия океан, е принудена да пресели жителите си на друго място, тъй като някои от островите на страната вече изчезват под вода.

Кирибати се простира на 32 коралови атола, намиращи се около екватора. Някои от тях вече са започнали да потъват. Заради постоянното повишаване на нивото на водата на океана подобна участ може да постигне всички острови, на които живеят 100 000-те граждани на Кирибати. Островите са само на няколко метра над морското ниво.

Президентът на страната Аноте Тонг съобщи, че вече води преговори с правителството на Фиджи да закупи земя на острова Вануа Леву – втория по големина в архипелага.

Преселението на цялото население на Кирибати на остров, разположен на 2000 км, ще е наистина монументална задача. Властите се надяват, че част от хората ще се заселят и в други страни, сред които Австралия и Нова Зеландия.

Първоначално президентът Тонг предлагаше проблемът на Република Кирибати да бъде решен, като бъдат изградени изкуствени острови, които по конструкцията си да напомнят нефтени платформи.