Картина, която години наред била окачена в кухнята на французойка, беше продадена за колосалната сума от 24 млн. евро, предаде Би Би Си.

Произведението, което прилича на икона е на италианския художник Чени ди Пепо Чимабуе, живял преди епохата на Ренесанса. Първоначалната оценка на произведението беше едва 6 млн. евро.

Собственичката на картината нямала никаква представа, че тя е толкова ценна. Години наред тя била окачена в нейната кухня във френския град Компенйе. Произведението било забелязано за първи път от оценител, който посъветвал жената да я занесе в някоя аукционна къща.

След извършените тестове се оказало, че картината наистина е дело на Чимабуе.

Снимка: Reuters

Художникът е роден във Флоренция и е работил активно в края на XIII и началото на XIV в. – период на преход между стилизираните изображения на Средновековието и натуралистичните на Ренесанса. Смята се, че картината е част от полиптих – по-голяма артистична работа, разделена на няколко панела. Според датирането тя е нарисувана през 1280 г., като целият политпих е показвал страстите на Христос и неговото разпятие.

Колосалната сума от 24 млн. евро е платена анонимен купувач. „Когато такава невероятна работа на художник като Чимабуе се появи на пазара, трябва да сме готови за изненади“, коментира аукционерът Доминик Льо Конт пред „Ройтерс“.