Аукционната къща “Кристис” продаде картина нарисувана от изкуствен интелект за почти половин милион долара. Първоначалната оценка, която аукционната къща направили на произведението, била едва за 7000 - 10 хил. долара.

На картината виждаме портрет на мъж, който е облечен в официални дрехи. Чертите на лицето са замазани и изглеждат недовършени. Това, което издава необичайния създател на картината, е подписът в долния десен край на платното, който изглежда ето така:

Снимка: Christie\'s

“Портрет на Едмонд Белами” е дело на парижкия арт колектив “Обвиъс” (“очевиден” на английски – б.р.), които създали алгоритъма, отговорен за произведението. Хюго Касел-Дюпре, Пиер Фортел и Готие Верние се интересуват от връзката и преплитането на изкуствения интелект и изобразителното изкуство.

Снимка: Christie\'s

Алгоритъмът, който написали, се състои от две части – първата се казва “генератор”, а втората “дискриминатор”. Системата е получила първоначална база данни от 15 хил. портрета, нарисувани между XIV и XX в. След като изследва всички портрети, генераторът създава свой собствен. Целта на втората част от алгоритъма е да сравни новия портрет с тези, направени от хора. Ако открие разлики, значи не е достатъчно добър. Ако обаче алгоритъмът успее да заблуди сам себе си, че картината е нарисувана от човек, то тогава експериментът е успешен.

Снимка: Christie\'s

“Портрет на Едмонд Белами” е част от група портрети, които алгоритъмът е нарисувал на семейство Белами, обясняват от “Обвиъс”. Макар те да се основават на човешката визия и познания за портрет, това е първото произведение нарисувано от изкуствен интелект, което се продава от голяма аукционна къща.

От “Кристис” коментират, че подобни произведения на изкуството ще стават все по-чести с развитието на технологиите и изкуствения интелект.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!