„Крю Драгън“ – първата частна капсула, достигнала Международната космическа станция, е на път към дома. Тази нощ тя потегли към Земята и се очаква да кацне довечера, малко преди 22:00 ч. българско време, на платформа в Мексиканския залив.

Завръщането на двамата американски астронавти, които са на борда стана възможно след утихването на урагана „Исаяс“. Към момента той е със силата на тропическа буря. Въпреки това НАСА продължават да следят метеорологичните условия, заради близостта на урагана до бреговете на щата Флорида.

От космическата агенция следят строги условия за максимална сила на вятъра и за размера и честотата на вълните Те разполагат и със 7 платформи за кацане из Атлантическия океан и Мексиканския залив, за да осигурят безопасността на своите астронавти.

Ракетата-носител „Фалкън 9“ беше изстреляна на 30 май 2020 г. Това постави началото на първото посещение на американски астронавти в Космоса след приключилата през 2011 г. програма на Американската космическа агенция.

Мисията цели да докаже, че капсулата на „Спейс Екс“, собственост на Илън Мъск, може успешно да отведе хора в Космоса, но и да ги върне обратно на Земята.

Кацането на астронавтите в океана ще е първото от 1975 г. насам.