Затлъстяването не трябва да се определя единствено от теглото на човек, твърдят нови препоръки на канадски лекари, пише Би Би Си.

В предложения нов подход медиците казват, че към затлъстяването трябва да се подхожда комплексно и холистично, а не единствено базирано на теглото на даден пациент. Препоръките заклеймяват стигмата срещу пациенти със затлъстяване.

„Водещото разбиране спрямо затлъстяването насажда схващанията за личната отговорност и липсата на воля, както и създава срам и вина у хората, които живеят със затлъстяване“, пише в препоръките. Лекарите допълват, че има хора, които въпреки повечето килограми са напълно здрави физически.

Според д-р Ксимена Рамон-Салас, директор на проучването и автор на новите препоръки, много лекари дискриминират пациентите с наднормено тегло, което може да доведе до много по-сериозни последици за здравето им.

„Предразсъдъците спрямо теглото не са само погрешни, ами могат да имат изключително негативен ефект върху държанието на лекари и медицински лица спрямо пациентите им“, казва Рамон-Салас.

Препоръките за лечение на затлъстяването в Канада не са променяни от 2006 г. насам. Навсякъде по света като водещ параметър за наднормено тегло и затлъстяване се използва индексът за телесна маса и обиколката на талията, но лекари признават, че те са доста ограничаващи спрямо влиянието им върху здравето.

Малки промени в теглото на човек със затлъстяване могат да доведат до значително подобрение на здравето му. Новите препоръки разглеждат затлъстяването по-скоро като хронично заболяване и то трябва да се лекува като такова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!