На днешната дата преди 39 години светът загуби един от най-обичаните и влиятелни музиканти. Джон Ленън беше застрелян в гръб от убиеца Марк Дейвид Чапман, който твърди, че е бил подтикнат към безсмисленото престъпление от книгата "Спасителят в ръжта" на Селинджър. Той се е подразнил от начина на живот на музиканта и от твърдението му, че "Бийтълс" са станали по-известни от Исус.

Убийството шокира целия свят и много от най-известните музиканти и актьори все още си спомнят къде са били и какво са правили, когато са научили новината. 

Снимка: Getty Images

Мик Джагър: "Много харесвах Джон. Той беше човекът, с когото се разбирах най-добре. Но след като "Бийтълс" и "Ролинг Стоунс" спряха да свирят по клубове, не сме се виждали до 70-те години. Пак се сприятелихме. Но после той отново се събра с Йоко и изчезна. Всеки път, като минавах покрай дома му му оставях бележка, на която пишех, че знам, че не иска да вижда никого, но ако промени решението си, може да ми се обади. Никога не го направи".

Снимка: Getty Images

Пол Маккартни: "В днешно време опитвам да се скрия сред работата си. Но това продължава да изплува в съзнанието ми. Чувствам се разбит, гневен и много тъжен. Нелепо е. Понякога той беше много груб с мен, но тайно му се възхищавах и успявах да поддържам контакт с него. Няма място за съмнение, че може да не сме били приятели - обичах го".

Снимка: Getty Images

Боб Дилън: "Джон и "Бийтълс" правеха неща, които никой друг не смееше. Музиката им беше уникална. Всички мислеха, че "Бийтълс" е нещо, което ще изчезне почти веднага. Но за мен беше ясно, че имат силата да останат. Знаех, че сочат пътя, по който трябва да поеме музиката".

Още от най-интересните спомени за Джон Ленън и деня на убийството му вижте в сайта Ladyzone.bg >>