Когато избирате раница, сложете няколко книги или списания вътре, имитирайки учебници и тетрадки, и проверете дали ще бъде удобна за детето. Раницата е един от важните избори, които се правят, дойде ли време за училище. Какво още е важно да се съобрази, когато се купува раница за ученика?


Изберете раница заедно с детето. Макар често родителите да я носят, тя ще е неизменна част от неговото ежедневие и е добре и то да участва в избора.

Съобразете дължината на раницата с височината на детето. Консултантите в магазините може да ви препоръчат раница с дължина 40 см. Съобразете я обаче с ръста на детето ви. Ако е по-ниско, може да се окаже, че такъв размер е твърде неудобен за него.

Не избирайте раници с картинки на любими геройчета. Децата бързо променят мнението си и това, което харесват днес, утре може да не им е фаворит. По възможност изберете раница с неутрални цветове, особено ако планирате да я носи няколко години. По-любима за детето може да я направите като закачите ключодържател с фигурка на любимото геройче. Той се сменя мнго по-лесно.

Изберете раница с олекотена конструкция. Нека платът, от който е направена е тънък и здрав. Рамките също трябва да са леки. Раниците стават доста тежки, когато се напълнят с учебните помагала, затова нека самата тя не тежи много.

Добре е раницата да има светлоотразителни ленти. Това ще направи децата по-видими на пътя, ако се прибират по тъмно от училище. Такива могат да се пришият или залепят и допълнително.

Всички съвети вижте на ladyzone.bg