Пандемията и буквалният страх за живота и здравето поставят на изпитание не само физическото ни функциониране, но и психиката. В момента сме поставени в ситуация, в която ни се налага да осмислим жизненото си пространство, не само като физическо място за пребиваване, но и като терен за психологическо укрепване. При подобни необичайни обстоятелства няма как да не си дадем сметка, че мутират и се видоизменят не само вирусите, но и светоусещането и светоотношението на човек.

Преобърнатата носталгия

Обстоятелствата, при които човек е на принудително заточение в собственото си жилище, могат да провокират ефекти наподобяващи психологическото явление носталгия. То е описано за първи път през 1687 г. и означава тъга по родния дом. От 17 до 19 век дори е считано за психиатрична диагноза. Наблюдавано е основно при хора, които по някаква причина се намират далеч от дома. И въпреки че в наше време свързаме носталгията предимно с романтичо-поетични представи, подводните камъни, които крие за психиката не са за подценяване – те засягат въобръжението, чувствата и волята ни. При недоброволна изолация у дома е много вероятно човек да започе да изпитва „преобърната носталгия“. Вместо по родния дом - болезнен копнеж по пространства извън дома, по пътуване и пребиваване надалеч. Идеализиране и необяснимо влечение към не толкова добре познати хора, с които се е виждал рядко. По места, които е посещавал един единствен път в живота си. Припомняйте си всички ситуации, в които сте имали нужда от уединената атмосфера на дома. Направете си ретроспекция на всики онези неща, които са ви липсвали, когато сте били далеч от вкъщи. Порадвайте им се.

Относителната социална изолация

През 40-те години на 20 век адмирал Ричард Бърд прекарва 6 месеца в изолация в специално пригодено, според тогавашните възможности, жилище на Антарктида. На третия месец изпада в състояние, което сам описва като депресивно. Започнал да изпитва страх да не се натрови от дима на печката, да не остане затрупан от снега... След това станал апатичен, изоставил грижите по приготвянето на храна и личната си хигиена, като просто лежал в постелята и се отдавал на мечтателност. И тук ситуацията станала още по-рискова – в съзнанието му започнали да изплуват образите на семейството и приятелите. Изведнъж изчезнало чувството на самота и се появило усещане за всеобща хармония, както и стремеж към философски размисли. Ако не ставаше дума за военноморски офицер и подготвен за рисковете при подобно начинание полярен изследовател, изходът не би бил никак добър.

Разбира се, ситуацията около извънредното положение у нас няма характера на социален експеримент от типа на „Биг Брадър“, нито на полярно уединение, а по-скоро наподобява това, което в професионалната литература се описва като „относителна социална изолация“. И макар рисковете, които крие за душевното ни състояние, да не са така драстични, както в описания случай, добре е да следваме определена емоционална хигиена.

Много често, когато се коментира фактът, че ни се налага да прекарваме по-голямата част от времето си у дома, се подчертава, че това е подходящо време да обърнем поглед навътре и да се отдадем на себепознание. Така е, но... до известни граници. Прекомерното време, прекарано в самоанализи и глобални размисли може да доведе до загуба на т.нар. „граундинг“ – заземяването, усета ни за обективната действителност.

Не прекалявайте с умозрението, философските разсъждения и отдаването на съзерцателни практики. Стремете се да се ангажирате с колкото се може повече битови дейности – преподреждайте, изпробвайте различни разположения на мебелите, правете разни дребни поправки... Дактилният допир с материите усилва усещането ни за живеене „тук и сега“ и има благотворен ефект. Така както дървените играчки и подреждането на кубчета имат благотворно въздействие върху развитието на финната моторика при малките деца и несъмнено са за предпочитане пред компютърната анимация например.

Повече научете от целия материал на психолога и консултант по кризисна интервенция на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Димитър Цветков за Ladyzone.bg:

И още по темата за изолацията: