Български фотографи заснеха изключителни кадри на полярното сияние над Северна Норвегия. На какво се дължи природното явление и как се снима при минус 15 градуса, разказва Борислав Лазаров.

Когато поток заредени частици от Слънцето достигне земното магнитно поле, което е най-силно при полюсите и взаимодейства с атмосферата се образува полярно сияние.

Експедиция от 9 български фотографи отидоха на север край норвежкия град Тромсьо, за да заснемат красивото явление. Водачи бяха професионалните фотографи Петър Чолаков и Дамян Хаджииванов.

„Отидохме с туристическа екипировка, тъй като това предполага дълго стоене през нощта на минусови температури на едно и също място - човек не може да се движи, трябва да стоиш до фотоапарата, до статива, който си е разпънал, за да издебнеш сиянието. Трябва много търпение”, обясни Дамян.

Търпението и студуването на -15 са възнаградени: групата се връща с изключителни снимки на сиянието.

Фотографите успяват да уловят синьозелените воали от слънчеви частици на фона на ярката Луна. Дамян и Петър напомнят, че тайната не е в скъпия фотоапарат, а в усета зад обектива.

„Дори един малък фотоапарат може да направи много добро и професионално изображение”, категоричен е Петър.

През май фотографите ще се отправят на фотоекспедиция към красивия шотландския остров Скай. На този остров беше заснета финалната сцена от Епизод VII на „Междузвездни войни: Силата се пробужда”.