Фармацевтичната компания „Модерна“, която създаде втората одобрена ваксина срещу коронавирус в Съединените щати и ЕС, с печална награда. Фирмата беше отличена с награда „Шкрели“, която се присъжда за „печалбарство“ в медицината и фармацията.

Мартин Шкрели е известен в медицинския и фармацевтичен свят като шефа на компания, завишила цената на животоспасяващ медикамент с 5000 процента. Наградата „Шкрели“ е кръстена именно на него.

Наградата тази година е присъдена именно на „Модерна“, защото въпреки американското държавно финансиране от 1 милиард долара, компанията обяви най-високата прогнозна цена за препарата си на пазара.

През август 2020 г. от „Модерна“ заявиха, че ваксината им в две дози ще струва от порядъка на 32 до 37 долара за доза, което означава, че режимът за един пациент щеше да бъде на стойност между 64 и 74 долара за целия курс.

Горе-долу по същото време от „Пфайзер“ и „Бионтех“ обявиха цената на тяхната ваксина – всяка доза струва 19,50 долара, а режимът от две инжекции ще бъде 39 долара на човек… с разликата, че „Пфайзер“ и „Бионтех“ не са получили и един долар държавна помощ в създаването на ваксината си.

За сравнение – ваксината на „Джонсън и Джондсън“, която още се разработва, ще струва на Щатите по 10 долара дозата.

След ожесточени критики „Модерна“ намали цената на ваксината си на от 25 до 37 долара за доза. Накрая пък договорът с американското правителство беше за цена от 15 долара за доза или 30 долара за целия транш.

От Института "Лоун", който раздава наградите „Шкрели“, посочват, че въпреки намалената цена „след инвестицията от страна на американското правителство на практика плащаме ваксината два пъти“.

„Модерна“ се появява в списъка на наградите „Шкрели“ и втори път. Съдиите от „Лоун“ посочват, че д-р Елизабет Нейбъл – шеф на женската болница „Бригам“, написала коментарен материал в медиите, в който защитава високите цени на ваксината, без да съобщи, че всъщност е в борда на „Модерна“. Нейбъл държи и акции в компанията.

От фармацевтичния гигант все още не са коментирали наградата си.