Докато ние си стоим на топло и единственият ни проблем е, че не сме излизали от дни навън и че хладилникът ни е леко празен вече, има едни хора, които са на фронтовата линия и се сблъскват от първо лице с всичко ужасяващо, за което слушаме по новините. Това са медицинските лица - лекари, сестри и болничен персонал, на които ръкопляскахме и много от нас нарекоха герои.

Първоначалният проблем беше с това дали има достатъчно средства те да бъдат защитени. След като се намериха защитни средства, снимки на лицата на медицинския персонал, който се бори с коронавируса, се появиха в социалните мрежи. Как изглежда кожата им, след като в продължение на 13 часа те са носили маска, без да имат възможност да я свалят? Показва и разказва Алесия Бонари – медицинска сестра от Милано, която призовава да бъдем отговорни и социално ангажирани. Освен видимите рани, които маските причиняват, Алесия говори и за неудобствата на предпазното облекло – веднъж облечено, с него не може да се ходи до тоалетна или да се пие вода в продължение на часове.

„Аз съм медицинска сестра и в момента съм изправена пред това изпитание. Страхувам се да ходя на работа. Страхувам се, защото маската може да не прилепне добре към лицето, или случайно да се докоснала с мръсни ръкавици... Физически съм уморена, защото защитните средства са лоши, защитните дрехи те карат да се потиш и веднъж облечена вече не мога да ходя до тоалетна или да пия в продължение на шест часа. Психологически съм уморена, както и всички мои колеги, които са в същото положение от седмици, но това няма да ни попречи да си вършим работата както винаги. Ще продължа да се грижа за пациентите си, защото съм горда и влюбена в работата си. Това, което моля всеки, който чете този пост, е да не осуетява усилията, които полагаме, да си останем вкъщи и по този начин да защитим най-уязвимите. Ние, младите, не сме имунизирани срещу коронавируса, ние също можем да се разболеем. Не мога да си позволя лукса да се върна вкъщи, трябва да отида на работа и да я върша.“

Коя известна актриса засвидетелства съпричастност към страданията медиците и заяви, че остава у дома именно заради тях, както и какви неудобства изпитват и китайските лекари и медсестри - вижте на Ladyzone.bg: