Американската реалити звезда Кайли Дженър е най-младият милиардер в света, натрупал богатството си със собствени усилия. Това показва класация на списание "Форбс". Най-младият член на клана Кардашиян-Дженър притежава 100% от „Кайли козметикс” и взима около 360 милиона долара заплата.

Изданието изчислява състоянието й на малко над 1 милиард долара. 21-годишната Дженър, която има собствена компания за козметични продукти, отне челното място в класацията от създателя на "Фейсбук" Марк Зукърбърг, който стана милиардер на 23-годишна възраст.

Миналата година дори имаше кампания от фенове на Дженър да даряват пари, за да я направят от милионерка - милиардерка.

„Не очаквах нищо. Не предвиждах бъдещето. Признанието ме кара да се чувствам добре. Това е хубаво потупване по гърба”, казва Кайли пред „Форбс”.

Нейната империя се състои само от седем щатни служители и петима на непълен работен ден. Производството и опаковането са възложени на частен производител на етикети в Окснард, Калифорния. Продажбите се извършват от онлайн търговец. Майка й се грижи за финансите и връзките с обществеността. Маркетингът се осъществява най-вече чрез социалните медии, където Дженър има огромно влияние. Милиони я следват в "Инстаграм", "Фейсбук", "Туитър" и "Снапчат". Само в "Инстаграм" има повече от 120 милиона последователи, което я нарежда сред десетте най-следени знаменитости в света на платформата.

 
 
 
View this post on Instagram

SETTING POWDERS by @kyliecosmetics launching March 7th

A post shared by Kylie (@kyliejenner) on

Засега Кайли Дженър се фокусира върху разширяването на продуктовата си гама.

„Предвиждам „Кайли Козметикс” да стигне много далеч и работя наистина усилено за това", казва Дженър.

Каквото и да се случи по-нататък, едно нещо е сигурно - тя ще сподели всичко в социалните медии за радост на милионите си фенове.

Основателят на "Амазон" Джеф Безос отново е най-богатият мъж на света. Неговото състояние се е увеличило с 19 милиарда долара в последната година и вече възлиза на 131 милиарда долара. Състоянието на основателя на „Фейсбук” Марк Зукърбърг пък е намаляло до 8,7 милиарда долара за миналата година. Общото богатство на милиардерите в списъка също е намаляло от 9,1 трилиона долара до 8,7 трилиона от 2018 г.

Според „Форбс” в списъка има по-малко милиардери – 2153 души, а през 2018 г. в него са били 2208 души. Освен това от списанието откриват, че състоянието на 994 души е намаляло.

В списъка на милиардерите има само 252 жени, като най-богатата, която сама е направила състоянието си, е китайката Лу Ядзюн, чието състояние възлиза на 9,4 милиарда долара. В тазгодишната класация тя е на 72-ро място, след като миналата година бе на 56-о.

Страната с най-много милиардери е САЩ с 607 души. На второ място е Китай с 324 души. В тазгодишния списък са влезли за първи път 44 милиардери. От „Форбс” съобщават, че 247 души са отпаднали от класацията. Сред тях са дизайнерите Доминико Долче и Стефано Габана, основатели на модна къща „Долче и Габана”.