Юън Макгрегър е участвал в толкова много различни филми, че, без значение какви жанрове обичате, вероятно сте гледали нещо с него. Любителите на драми го помнят от „Трейнспотинг“, а цяло поколение феновете на високобюджетни холивудски филми го познава като младия Оби-Уан Кеноби от епизоди I, II и III на сагата „Междузвездни войни“.

В която и роля да го харесвате най-много, фактите говорят, че той е един от най-популярните шотландски актьори на всички времена (след великия Шон Конъри, разбира се). Днес Юън Макгрегър навършва 50 години.

Снимка: Getty Images

Още като дете Юън Макгрегър има една голяма мечта – да стане актьор. По тази причина когато е само на 16 години напуска училище и тръгва да преследва мечтата си.

Младежът не може да разчита на родителите си да го издържат, затова му се налага да си намери работа – по възможност колкото се може по-близо до театъра. Така Юън се хваща на работа като момче за всичко в театър в шотландския град Пърт.

Покрай работата си, Юън успява да си извоюва някои малки роли и постепенно се доказва като талантлив актьор. Така започва актьорската му кариера, която скоро ще го отведе до върховете на Холивуд.

Снимка: Getty Images

Един от първите му филми е трилърът „Плитък гроб“ на режисьора Дани Бойл.

Докато работят заедно Дани Бойл остава впечатлен от Юън Макгрегър и го избира за филма си „Трейнспотинг“, който днес е класика и е считан за един от най-важните филми, правени някога.

Макар да е решил, че няма да участва във високюбюджетни филми и ще се придържа към независими продукции, актьорът не успява да устои на изкушението, когато е поканен да участва във втората трилогия от поредицата „Междузвездни войни“. И то не в коя да е роля, а като великия майстор джедай Оби-Уан Кеноби.

Снимка: Getty Images

Още любопитни факти за живота и кариерата на Юън Макгрегър може да прочетете на сайта LadyZone.bg: