С тананикане, подсвиркване или пеене вече ще можем да търсим в „Гугъл“ песента, която се е запечатала в ума ни, но не знаем как се казва.

За достъп до търсачката само трябва да влезем в мобилното приложение на „Гугъл“ или „Гугъл Асистент“ и да натиснем новия бутон „Търси песен“ („Search a song“) и да изтананикаме каквото си спомняме от мелодията на парчето.

„Гугъл“ ще покаже резултати, които „мисли“, че имат съвпадение и процентите вероятност това да е песента, която търсим. В списъка с възможни съвпадения ще има и опцията за изслушване на предложенията.

Опцията вече е достъпна на английски за операционната система iOS и на 20 езика за „Андроид“. От търсачката се надяват да разширят възможностите за търсене и на други езици в бъдеще, според „Дъ Върдж“.

Технологията, която „Гугъл“ използва, е изкуствен интелект и машинно самообучение. Така компютърни модели трансформират звука в поредица от числа, която представя мелодията на песента. Закодираното аудио след това може да бъде сравнено с кодовете, отговарящи на вече съществуващи песни.

За да „тренират“ компютърните модели, от „Гугъл“ са използвали различни източници – пеене, подсвиркване и тананикане, както и студийни записи. За да увеличат шанса всеки да може да намери песента, която търси, от компанията са изчистили записите от фактори, които не можем да възпроизведем, като инструменталите и качеството на вокалите.