Австралийски учени твърдят, че са установили, че отровата от медоносните пчели унищожава агресивните клетки на рака на гърдата в лабораторни условия, съобщава Би Би Си.

Отровата - и съединението в нея, наречено мелитин - са били използвани срещу два вида рак, които са трудни за лечение: тройно отрицателен и обогатен HER2.

Откритието е описвано като "вълнуващо" от учените, но те предупреждават, че са необходими допълнителни изследвания.

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак, засягащ жените по света.

Въпреки че има хиляди химични съединения, които могат да се борят с раковите клетки в лабораторни условия, учените казват, че има малко такива, които могат да бъдат произведени като лекарство за хората.

По-рано беше установено, че пчелната отрова има противоракови свойства за други видове рак - като меланома (рак на кожата).

Изследването на института за медицински изследвания Хари Перкинс в Западна Австралия е публикувано в престижното списание Nature Precision Oncology.

В настоящото изследване учените тества отрова от над 300 медоносни пчели и земни печели.

Установено е, че екстрактите от медоносни пчели са "изключително мощни", каза ръководителката на изследването д-р Сиара Дъфи.

Установено е, че концентрация от отровата на медоносните пчели убива раковите клетки в рамките на един час, като причинява минимално увреждане на останалите клетки. 

Изследователите също така установяват, че съединението мелитин само по себе си е ефективно за "изключване" или нарушаване на растежа на раковите клетки.

Докато мелитинът се среща естествено в отровата на пчелите, той може да бъде произведен и синтетично.

Традиционно тройно-отрицателният рак на гърдата - един от най-агресивните видове - се лекува с операция, лъчетерапия и химиотерапия. Той представлява 10-15% от общия брой случай.

"Показателно е, че това проучване показва как мелитинът пречи на сигналните пътища в клетките на рака на гърдата, за да намали клетъчното възпроизводство", каза проф. Питър Клинкен.

"То предоставя още един прекрасен пример за това как съединенията в природата могат да се използват за лечение на човешки заболявания", допълва специалистът.

Но изследователите предупреждават, че е необходима още работа, за да се види дали отровата действително може да се използва като лекарство в борбата с рака на гърдата и други туморни заболявания.

Други изследователи на рака са съгласни. "Това е на много ранен етап", каза доц. Алекс Суорбрик от института за медицински изследвания Гарван в Сидни.

"Много съединения могат да убият клетката на рака на гърдата в лабораторни условия или при опити с лабораторни мишки. Но има дълъг път, докато тези открития стигнат до нещо, което може да промени клиничната практика", каза той пред Би Би Си.

Вижте още научни изследвания за рака на гърдата в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!