Жените, които са бременни или се опитват да заченат, трябва да бъдат насърчавани да избягват кофеина, тъй като данните показват, че консумацията на кофеин при майката е свързана с негативни резултати от бременността, както и че няма безопасно ниво на консумация на кофеин, установява анализ на проучвания, публикувани в списание BMJ Evidence Based Medicine.

Кофеинът се счита за най-масово употребяваното психоактивно вещество в човешката история и много хора - включително бременни жени, го консумират ежедневно.

Бременните жени биват съветвани, че консумацията на малко количество кофеин дневно няма да навреди на бебето им. Национална здравна служба във Великобритания, Американският колеж за акушер-гинеколози и Европейският орган за безопасност на храните определят това ниво до 200 мг кофеин дневно, което се равнява приблизително на до две чаши умерено силно кафе на ден.

Ново проучване прави преглед на текущите данни за резултатите от бременността, свързани с консумацията на кофеин, за да се определи дали препоръчителната безопасна консумация за бременни жени е основателна.

Чрез изследване на база данни проф. Джак Джеймс от университета в Рейкявик, Исландия, идентифицира 1261 статии, които свързват консумацията на кофеин и кофеиновите напитки с резултатите от бременността.

Те биват ограничени до 48 оригинални наблюдения и метаанализи, публикувани през последните две десетилетия, които отчитат резултати за един или повече от шест основни отрицателни резултата от бременността: спонтанен аборт, мъртво раждане, ниско тегло при раждане и/или малко за гестационната възраст, преждевременно раждане, детска остра левкемия, детско наднормено тегло и затлъстяване.

Отчетени са общо 42 отделни открития в 37 наблюдателни проучвания. От тях 32 установяват, че кофеинът значително увеличава риска от неблагоприятни резултати от бременността, а при 10 не са установени или има неубедителни асоциации. Съобщава се за свързан с кофеина риск - с умерена до висока степен на консистенция - за всички резултати от бременността, с изключение на преждевременното раждане.

Единадесет проучвания съобщават за резултатите от 17 метаанализа и при 14 от тях консумацията на кофеин при майката е свързана с повишен риск за четири неблагоприятни резултата от бременността: спонтанен аборт, мъртво раждане, ниско тегло при раждане и/или малко за гестационната възраст и остра левкемия в детска възраст. Трите останали метаанализа не откриват връзка между консумацията на кофеин от майката и преждевременното раждане.

Нито един метаанализ не разглежда връзката между консумацията на кофеин при майката и наднорменото тегло и затлъстяването в детска възраст, но четири от пет наблюдаващи проучвания съобщават за значителни асоциации.

Това е наблюдателно проучване, така че не може да се установи причинно-следствената връзка и авторът на настоящото изследване изтъква, че резултатите могат да бъдат повлияни от други объркващи фактори - като например припомняне на консумацията на кофеин, пушене на цигари и най-важните симптоми на бременността. Симптомите на бременността - като гадене и повръщане в ранна бременност - са предсказващи здравословна бременност и жените, които ги изпитват, вероятно ще намалят приема на кофеин.

Но експертът добавя, че естеството на зависимостта между кофеина и неблагоприятните резултати от бременността в зависимост от дозата и фактът, че някои проучвания не откриват ниво, под което липсват негативни резултати, подкрепя вероятната причинно-следствена връзка, а не просто асоциация.

Проф. Джеймс заключава, че има "съществени кумулативни доказателства" за връзка между консумацията на кофеин от майката и различни отрицателни резултати от бременността - по-специално спонтанен аборт, мъртво раждане, ниско тегло при раждане и/или малко за гестационната възраст, остра левкемия в детска възраст, наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст, но не и преждевременно раждане.

В заключение той добавя, че настоящите здравни препоръки относно консумацията на кофеин по време на бременност се нуждаят от "радикална ревизия".

"По-конкретно, кумулативните научни доказателства подкрепят това, че бременните жени и жените, които възнамеряват да забременеят, трябва да бъдат съветвани да избягват кофеина", казва специалистът.

Вижте повече в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!