Продължават да се увеличават доказателствата, че витамин D може да повлияе на риска от COVID-19 и тежестта на протичане на заболяването, пише "Инсайдър".

Едно от най-новите проучвания по темата, публикувано в списанието Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, установява, че над 80% от пациентите с COVID-19 в испанска болница са с недостиг на "слънчевия" витамин.

Констатациите показват, че идентифицирането и лечението на пациенти с COVID-19 с дефицит на витамин D, особено тези, които са изложени на висок риск от тежки случаи на COVID-19 - като възрастни хора, може да помогне за подобряване на резултатите.

За да проведат проучването, изследователите сравняват нивата на витамин D при 216 пациенти с COVID-19 в болницата Universitario Marqués de Valdecilla в Сантандер с нивата на "слънчевия" витамин при 197 здрави хора, които са сходни по отношение на демографията като възраст и пол.

Авторите на изследването също така разглеждат дали тежестта на заболяването на хоспитализираните лица корелира с това колко високи или ниски са нивата на витамин D.

С изключение на пациентите с COVID-19, които приемат добавки с витамин D, изследователите установяват, че 82,2% от пациентите с COVID-19 са с дефицит на витамин D - при едва 47,2% от хората в групата за сравнение. 

Като цяло нивата на витамин D при пациенти с COVID-19 при мъжете са по-ниски от тези при жените.

Авторите на проучването също така установяват, че пациентите с COVID-19 с по-ниски нива на витамин D са по-склонни да имат хипертония и сърдечни заболявания, повишени маркери на възпаление и по-дълъг болничен престой.

Вижте още за ползите от витамин D в Ladyzone.bg.