Лари Теслър, компютърният инженер на компанията „Епъл“, който изобретил функциите cut, copy и paste е починал на 74 години, пишат световните медии.

Теслър има ключова роля в разработването на голяма част от продуктите на компанията, като беше начело на „ЕпълНет“ и на високотехнологичната група на компанията. Преди да стане компютърен учен, Теслър е работил в едни от най-известните технологични компании в историята.

След като завършва „Станфорд“, Теслър започва работа в легендарната компанията „Ксерокс Парк“ в Пало Алто, която създава едни от първите компютърни технологии и хардуерни системи.

Снимка: Wikimedia Commons

Безспорно най-известното му изобретение са функциите cut, copy и paste, които се използват всекидневно от хора по цял свят, независимо от избора им на хардуер и софтуер.

През 1979 г. Теслър се запознава с покойния Стийв Джобс, който прави посещение на корпуса на „Ксерокс Парк“. По-късно технологиите на компанията вдъхновяват Джобс да създаде първия „Макинтош“.

Малко след запознанството им, Теслър напуска „Ксерокс“ и се мести да работи в „Епъл“, където заедно с Джобс създават първия бизнес компютър „Епъл Лиса“.

След като напуска компанията, Теслър работи за „Амазон“ и „Яху“, а в последните десет години е технологичен консултант на свободна практика.

Лари Теслър е смятан от мнозина за олицетворението на служител на „Епъл“ – почитател на хипи движението с дълбоки знания в технологичната култура.