Изкуствен интелект „съживява“ починали хора и наши близки само по снимка. Необичайната и на моменти леко стряскаща функция е част от инструментите на генеалогичната компания MyHeritage, която позволява да проследим родословното си дърво.

DeepNostalgia позволява да качим в системата снимка на починал наш близък, а изкуствен интелект анимира лицето му така, че да изглежда отново жив.

От компанията признаха, че функцията може да се приеме като „стряскаща“ от някои хора, но за други тя ще бъде магическа.

DeepNostalgia използва т.нар. „дийп фейк“ технология, която създава почти идентични с реалността изображения на хора. Още с появата си този метод се превърна в един от предпочитаните за създателите на фалшиви новини, които многократно го използват, за да приписват твърдения на политици и общественици.

В случая технологията е разработена от израелска фирма, която тренирала изкуствения интелект върху предварително записани видеоклипове на живи хора. По-късно, посредством сложни алгоритми, върху истинските движени и мимики се „наслагва“ лицето на починалия.

Новата функция определено предизвика интерес сред потребителите онлайн, но много описаха резултатите като „притеснителни“.

Екипът на bTV също реши да опита до каква степен са успешни тези портрети.

Използваните снимки са от галерията на Getty Images. За този експеримент избрахме известни личности от музиката, киното, науката и обществения живот.

При Майкъл Джексън приликата с действителността е доста близка.

Същото виждаме и в клиповете на Никола Тесла и Алберт Айнщайн.

При лейди Даяна обаче позата на тялото и мимиката на лицето развалят усещането за истинност.

Въпреки това леките движения и закачливата усмивка се доближават до истински видеокадри с нея.

Разбира се, „съживихме“ и… Тодор Живков.

От компанията коментират, че умишлено не са пуснали функция със звук, за да не се злоупотребява с използването на изкуствения интелект.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!