Изкуствен интелект, който е разработен да имитира човешки мозък, има нужда от почивка и сън също като хората, твърдят учени от Националната лаборатория в Лос Аламос, САЩ.

Технологичният мозък работел по-добре ако получи „еквивалент на добър сън“, сочи проучване. За целта учените имитирали изкуствен аналог на съня.

„Бяхме изключително запленени от идеята да тренираме процесор да работи като човешки мозък и да се учи от заобикалящата го среда, подобно на децата в ранното им развитие“, казва Йиджинг Уаткинс, компютърен учен от Лос Аламос.

По време на тестове, чиято цел била изкуственият интелект да имитира човешкото зрение и да разпознава предмети, машината се пренатоварила. Учените установили, че в продължителни периоди на учене, алгоритмите ставали нестабилни и изкуственият интелект не можел да разпознава предмети.

Тогава те програмирали машината да имитира състояние на човешки сън и системата отново се стабилизирала.

„Подобен проблем със стабилизиране на системите възниква единствено когато машините се опитват да пресъздадат биологично реалистични модели“, коментира компютърният учен Гарет Кениън, работил по проекта.