Съвсем скоро бе разкрито името на първия човек, който доброволно се е съгласил да участва в операция експеримент за трансплантация на цяла глава, предаде The Independent.

Валери Спиридонов ще бъде първият мъж в историята на медицината, който ще премине тази противоречива операция. Трансплантацията ще бъде извършена от д-р Серджо Канаваро, който е оптимист, че с днешните медицински технологии тя е напълно възможна.

Съгласилият се доброволно пациент е болен от рядкото генетично заболяване синдром на Уердинг-Хофман, което бавно разгражда тъканите на мускулите. Спиридонов е разбрал за изследванията на д-р Канаверо и доброволно е пожелал да се подложи на страховитата и противоречива операция. „Дали ме е страх? Естествено, че ме е страх. Много е страшно, но в същото време е и много интересно”, сподели Спиридонов пред руски медии. „Трябва да разберете, че нямам много опции. Ако не използвам този шанс, съдбата ми ще бъде много по-тъжна, защото с всяка изминала година здравето ми се влошава”, добавя още той.

Според д-р Серджо Канаваро, операцията ще бъде осъществена до две години. Други медицински лица изразиха загриженост, че е възможно процедурата да не бъде успешна. В същото време подчертаха, че ако все пак всичко премине добре, подобна трансплантация няма да се прави само защото даден пациент не харесва тялото си и иска ново. Ако операцията е успешна, тя ще се прилага само на хора болни от тежки дегенеративни заболявания, като главата им ще бъде трансплантирана на здраво тяло от пациент в мозъчна смърт.

Подобно нещо никога не е правено с човек, но д-р Канаваро е сигурен, че с модерната медицина и технологии е напълно възможно. От друга страна, част от неговите колеги го наричат д-р Франкенщайн.