На днешната дата преди повече от 1000 години в Исландия създали своя политическа институция. На 23 юни 930 година в северната страна отворил врати най-старият парламент в света, наречен Алтиг – разполагащ със законодателна и изпълнителна власт.

Идеята на тогавашните управляващи вождове е да създадат събрание, което се свиква всяко лято. По време на срещите вождовете имали възможност да променят и поправят закони, да решават спорове и назначават съдии. Законите не били записвани, а вместо това се запаметявали от избран говорител.

Не е имало обаче централизирана изпълнителна власт – законите  били прилагани от самите хора. Това причинило кървави вендети, които дали материал за писателите на исландските саги. По време на тези мирни години Исландия се радва на непрекъснат растеж и укрепване.

Освен това Исландия е една от страните, които признават най-бързо независимостта на новопоявили се държави. Тя е първата, която признава откъсването на Литва, Латвия и Естония от СССР в началото на 90-те години. През 2006 г. отново Исландия изпреварва всички с признаването на независимостта на Черна гора, която напуска съюза със Сърбия.

На днешния 23 юни се отбелязва Международния олимпийски ден, а у нас едновременно го отбелязваме и като Ден на българския олимпиец. Причината за избор на датата - на този ден през 1894 г. в Сорбоната в Париж на Първия олимпийски конгрес се ражда идеята за организиране и провеждане на първите съвременни Олимпийски игри в Атина и за създаването на Международен олимпийски комитет.

Барон Пиер дьо Кубертен е инициатор за възобновяване на Олимпийските игри и първи президент на комитета в продължение на 29 години. Той е автор на олимпийските символи, олимпийската харта и основоположник на съвременното Олимпийско движение. Модерните олимпийски игри се подновяват през 1896 година в Атина, а България е една от 14-те държави, участвали в първите състезания.

Форумите се провеждат на всеки 4 години, като се редуват летни и зимни олимпийски игри, но има и изключения – като последната в Токио, която трябваше да изчака пет години заради пандемичните мерки. Официалният старт е на 23 юли.