Две години, два месеца и пет дни – за толкова време е изграден един от световните туристически символи, разпознаваем от хората от всички възрасти по цял свят – Айфеловата кула.

Лентата за откриването на масивната метална конструкция е срязана на 31 март през 1889 г. Кулата е издигната за Световното изложение във френската столица в края на XIX век, когато Париж бил с доста по-ниски сгради от днешните и кулата се виждала почти отвсякъде.

Затова пък много от парижаните изобщо не искали и да я погледнат. Парижката интелигенция начело с Александър Дюма и Ги дьо Мопасан започва кампания по оплюването ѝ като безполезна и грозна конструкция, която разваля пейзажа във френската столица. Нарекли се „Комитет от триста“ – по един член за всеки метър от кулата. Рисували апокалиптични картини как кулата се накланя и пада върху Лувъра или Нотр Дам. Самият Мопасан започнал всеки ден да обядва в основата на Айфеловата кула, защото твърдял, че това било единственото място в Париж, откъдето тя не се виждала.

Странностите на французите обаче не успели да разрушат уникалната кула, която трябвало да бъде демонтирана след 20 години. В емблематичния панорамен ресторант на кулата, където преди време вечеряха президентските двойки Макрон и Тръмп, се правят средно по две предложения за брак на ден.

Претворявана в хиляди сувенири, магнит за влюбени от цялото земно кълбо кулата се променя и сега. Пребоядисвана е 18 пъти от създаването си досега, като няколко пъти е сменяла цвета си. В началото е била червена, по-късно жълта и кафява. При всяко пребоядисване свалят 15 тона ерозирала боя и се нанасят нови 60 тона боя.

31 март се свързва и с грубо прекъсната житейска нишка и един нелеп инцидент. На тази дата през 1993 г. на снимачната площадка на филма „Гарванът" актьорът Брандън Лий, син на големия Брус Лий, е прострелян смъртоносно. Брандън е едва на 28 години. Смъртта му е резултат от недоглеждане, но вече 28 години продължава да буди подозрения за умишлено деяние.

Когато през 1993 г. Брандън Лий приема да се снима в нискобюджетния филм „Гарванът“, младият актьор тепърва започва актьорската си кариера, без да подозира, че тя ще е съвсем кратка. Само година по-рано е участвал в първата си главна роля. В „Гарванът“ той играе ролята на мъж, който е убит, но след това се връща към живота. Уви, нещо което не се случва в действителност. Лий е трябвало да участва в една от последните сцени.

За филма били използвани истински оръжия, но фалшиви патрони, които произвеждат експлозия. По някакъв начин обаче, вероятно заради предишна сцена, в цевта на револвера имало заседнал куршум. Никой от екипа не забелязал това и когато фалшивият патрон гръмнал, заседналият куршум бил изстрелян от оръжието с почти същата скорост, с която щял да излети, ако куршумът бил истински.

След като актьорът бил прострелян, веднага го откарали в болница, но Брандън не успял да се пребори и починал. 20 години по-рано починал и баща му – големият екшън актьор Брус Лий. Той колабирал, докато довършвал работата по един от филмите си, но още тогава някои любители на конспирации заподозрели, че пръст в смъртта му има китайската мафия.