На днешната дата се отбелязва едно ключово събитие от XX век – краят  на Виетнамската война. На тази дата град Сайгон, или днешен Хо Ши Мин е превзет от Фронта за освобождение и народната армия на Виетнам. Войната продължава от 1955 до 1975 и е един от най-кървавите конфликти, познати в историята.

Противопоставянето е ключов етап в битката за влияние между руските и американските интереси по времето на Студената война. 2 млн. виетнамци и близо 58 хил. американци губят живота си, а ранените са стотици хиляди. 

Конфликтът става начало на антивоенните настроения и хипи движението в Америка. Тя се сблъсква с „виетнамския синдром“ на ветераните от войната. Конфликтът се смята за едно от най-големите поражения на  американската външна политика след Втората световна война. Във Виетнам 30 април е наречен Ден на свободата.

Тази вечер настъпва и Валпургиевата нощ – най-тайнствената нощ в годината. Празникът се чества в Германия, в няколко скандинавски и прибалтийски държави и бележи началото на пролетта.

Ритуалът включва паленето на гигантски огньове в чест на новия сезон. Смята се, че това е вечерта, в която се правят най-силните магии и бъдещето се предсказва най-точно. Сънищата стават пророчески.

Това е и най-подходящият период за извършване на ритуали срещу злите сили. Затова всички, които вярват в тези пория, внимателно записват онова, което се върти в главата им през нощта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!