На 2 март 1949 г. американски самолет, натоварен с бомби Б-50А Lucky Lady II – Щастливата Лейди, с командир капитан Джеймс Галахър обикаля за 94:01 часа Земята без да кацне.

За това време той изминава 37 742 км. Самолетът излита през нощта на 26 февруари от военновъздушната база Корсуел, Тексас, и взема курс на изток над Атлантическия океан.

На борда си има екипаж от 14 души. Този полет остава като първия в историята околосветски полет без прекъсване с 4 зареждания с гориво във въздуха.

На 2 март 1983 г. три компании за първи път демонстрират съвместната си разработка – компактдиска. Диаметърът на революционното изобретение, което наследява касетките с лента, бил 12 см, а на него била записана Деветата симфония на Бетовен.

Случайно или не това произведение на гениалния композитор променило по-рано облика на класическата музика с въвеждането на една „дива“ идея – хорово изпълнение като част от симфония. Музиката на Бетовен надживява своя създател, но съдбата на електронния носител едва ли ще толкова дълговечна.

Във времето, в което CD гордо носи титлата „Ово е стандарт“, се предрича, че този носител ще бъде едва ли не вечен и ще пази нашите снимки, видео файлове и музика около 100 години.

Нещо, което се опровергава с наследниците му – DVD, Blueray и тоталните убийци на CD – малките колкото нокът флашки, заредени с огромен капацитет. Всичко това ни напомня колко мимолетни са достиженията на нашата култура.