На 13 май 1981 г. на площад Свети Петър във Ватикана е извършено покушение срещу папа Йоан Павел II. Докато поздравява събралото се множество от хора, той е прострелян и тежко ранен от Мехмет Али Агджа от Турция.

Улучен е няколко пъти и губи много кръв, но оцелява след петчасова операция. Атентаторът заявява, че е действал сам и по свое собствено убеждение.

И до днес обаче се спекулира за наличието на „българска следа“ в опита за убийство на римския папа. В ареста  Али Агджа променя своите показания и обявява, че е бил вербуван от българската Държавна сигурност за извършването на това покушение.

Започва ново разследване и е арестуван българинът Сергей Антонов, служител в представителството на Българска гражданска авиация „Балкан“ в Рим. В хода на делото обаче самият Али Агджа често се оплита в собствените си твърдения и така през 1986 г. обвиненият Антонов е оправдан заради липса на доказателства.

На тази дата си припомняме и едно ключово събитие, оставило своя отпечатък върху българския футбол в последното десетилетие. На тази дата през 2010 г. Димитър Бербатов обявява, че се отказва от участието в националния отбор на България. В този момент той е най-голямата ни футболна звезда, играе в английския „Манчестър Юнайтед“ и е една от основните надежди на отбора.

Решението си той аргументира с натрупана преумора и усещането, че се чувства „изчерпан“. Тръгва си, след като достига върха в реализаторската класация на лъвовете с 48 попадения. Място, което дели с легендата Христо Бонев.

На клубно равнище Бербатов продължава активно да играе до 2019 г., като за последно рита в индийския „Керала Бластърс“. Светлините на прожекторите се насочиха отново към него, след като преди дни обяви кандидатурата си за председател на Българския футболен съюз в екип с Мартин Петров, Стилиян Петров и други негови съмишленици, решени да променят управата в родния футбол.