Испански епископ реши да напусне католическата църква по необичаен повод. Преди месец Хавиер Новел мотивира решението си с „лични причини“. Сега се оказва обаче, че мъжът се отделя от църковното дело заради любовни чувства към жена, която е писател на сатанинско-еротична фантастика, пише Би Би Си.

Самият Новел става най-младият епископ на Испания. Това се случи през 2010 г., когато той е на 41 години. Той е част от църквата в община Солсона в североизточните части на Каталуния.

Вече бившият епископ е противоречива личност заради сепаратистките си и хомофобски наклонности. Новел изразява подкрепа към т.нар. conversion therapy или терапии, които целят да променят религиозната или пък, например, сексуална ориентация на човек. Освен това той е изпълнявал и ексорсизъм.  

Испанският сайт Religión Digital пише, че сега той си търси работа като агроном в региона на Барселона. В своето творчество, любимата на Новел - Силвия Кабайол, разглежда разнообразни теми като садизъм, лудост, съблазън, битката между доброто и злото, между Бог и Сатаната.

Според Би Би Си историята е така развита, че да разтърси и обърка ценностите и религиозни вярвания на човек. Нито бившият епископ, нито писателката са отговорили на статиите и информацията за тях.