Вива Маджента – искрящо червено с наситенорозови отенъци (Viva Magenta), ще бъде цветът на 2023 г. Това съобщават от Института за цветове "Пантон".

Този цвят е мощен и овластяващ. Той изразява сила и радост. Поощрява експериментите и самоизразяването. Не се поддава на ограниченията. Вива Маджента приветства всеки със същия хъс за живот и бунтарски дух. Това е цвят, който е дързък и пълен с остроумие.

Снимка: iStock

Институтът за цветовете е изследователски център на компанията "Пантон", чийто предмет на дейност е експерименталната работа с цветовете и тяхното влияние върху различните отрасли като мода, полиграфия, интериорен дизайн, реклама, кино и др. Институтът определя цвят на годината от 2000 г. насам. 

Цветът на 2022 г. беше тъмно синьо с виолетово-червен оттенък – Вери Пери (Veri Peri). Любопитен е факта, че през 2021 г. бяха избрани два нюанса - Просветляващо жълто (Illuminating Yellow) и Крайно Сиво (Ultimate Gray). Година по-късно на мода беше класическото синьо (Classic Blue). А в годината преди COVID пандемията всички се наслаждаваха на цвет Жив Корал (Living Coral).