Илон Мъск върна титлата си на най-богатия човек в света, измествайки шефа на гиганта за луксозни стоки LVMH Бернар Арно от първото място.

Неговото нетно състояние е нараснало с 55,3 милиарда долара от януари до 192 милиарда долара след покачване на стойността на неговата компания за електрически автомобили Tesla.

Състоянието на Арно е намаляло с 24,5 милиарда долара до 187 милиарда долара според индекса на милиардерите на Bloomberg, пише Би Би Си.

След него се нареждат Джеф Безос и Бил Гейтс на трета и четвърта позиция.

74-годишният Арно изпревари 51-годишния Мъск в списъка на богатите през декември, когато акциите на LVMH скочиха, тъй като търсенето на луксозни стоки се повиши.

В същото време акциите на Tesla - компанията, от която Мъск изкарва по-голямата част от богатството си - паднаха рязко на фона на опасенията, че придобиването на социалната медийна платформа Twitter се отразява на ръководството му.

Акциите на Tesla обаче се повишиха с почти 92% от началото на тази година, тъй като инвеститорите се успокоиха и Мъск обяви смяната си като главен изпълнителен директор на Twitter.

Посещението му в Китай тази седмица, за да обсъди Tesla, също предизвика вълнение, докато автомобилната фирма се възползва от нарастването на интереса към изкуствения интелект.

За разлика от това, LVMH, която притежава марки като Louis Vuitton и Christian Dior, е тръгнала надолу.

След като достигнаха рекорден връх през април, акциите му паднаха рязко и от началото на годината са надолу с 16%.

Бернар Арно, който е съосновател на гиганта за луксозни стоки през 1987 г., притежава мажоритарен дял в бизнеса, който е един от най-големите в Европа.

През януари французинът назначи дъщеря си Делфин Арно, която е на 47 години, за ръководител на своята модна къща Dior като част от промените в LVMH.

И петте деца на Арно заемат ръководни позиции в марки в групата.

Според Bloomberg основателят на Amazon Джеф Безос е третият най-богат човек в света със състояние от 146 милиарда долара. Бил Гейтс, който е съосновател на Microsoft, притежава $126 млрд.