Учени наблюдаваха за първи път заразно прозяване при слоновете в резерват в Южна Африка.

Кадри, заснети в периода юли-ноември 2017 г., но публикувани едва сега, показват първото „предаване“ на заразна прозявка от човек на слон.

На видеото ясно се вижда как техният гледач се прозява по време на работа, след което един от слоновете отвръща също с прозявка.

На други кадри се вижда как един слон се прозява, последван от два други, които се заразяват от него.

Заразното прозяване между различните видове до момента е наблюдавано единствено между хора, кучета и шимпанзета, твърдят учените.

В новото проучване са взели участие единствено служители на резервата, с които слоновете са запознати. Учените посочват, че експериментът е проведен само на територията на резервата и не е ясно дали същите резултати важат и за свободно живеещи слонове в Африка.

Според различни изследвания прозяването е комуникативен акт, който засяга 75% от хората. Останалите не са податливи на т.нар. заразно прозяване.

Проучване от 2011 г. направено в университета в Пиза установява, че „заразата“ при прозяване е по-висока, когато идва от родителите, след това от приятелите, познатите и на последно място от непознати. В тази връзка учените заключават, че заразното прозяване е акт на емпатия между двама души.