Американски учени от центъра за контрол на заболяванията предупредиха, че всекидневната консумация на плодове и зеленчуци може да доведе до хранително отравяне.
46% от случаите на отравяне са причинени от плодове и зеленчуци. Марулите и спанакът били най-опасни. Изследването показва още, че месото е отговорно за 22 на сто от случаите на хранително отравяне.
Статистиката показва, че всяка година един на всеки шестима американци попада в болница, заради не добре приета от организма му храна. По-голямата част от проблемите са причинени от предварително нарязани зеленчуци, които се продават вакуумирани.
Причината за вредата на зеленчуците и плодовете се крие в склонността да се ядат сурови, за разлика от месото, което преминава термична обработка. Готвенето е много важно, защото в процеса на приготвяне на храна се намалява шанса за отравяне.