Казахстан, родната страна на измисления от Саша Барон Коен герой – Борат Сагдиев, възприе една от култовите му фрази като рекламен слоган на нова туристическа кампания.

Новата рекламна кампания използва думите „Много хубаво!“ или Very nice!, които Борат често казва.

Според изявление на зам.-министъра на туризма в страната използването на тази фраза дава най-точно обяснение на големия туристически потенциал на Казахстан.

„Природата на Казахстан е много хубава, храната е много хубава, хората – въпреки шегите на Борат – също са много хубави. Бихме искали всички посетители на страната да изпитат какво е да си в Казахстан, за да разберат, че родината на Борат е по-хубава от описаното“, коментира Кайрат Садвакасов.

Още с появата на първия филм за Борат, Саша Барон Коен попадна в средата на ожесточени критики от Казахстан за начина, по който е представена страната. Например, във филма химнът на Казахстан започва с фразата „Казахстан е най-великата страна на света, всички други са управлявани от малки момиченца“.

Скандалът след появата на филма през 2006 г. достигна такива пропорции, че от правителството на Казахстан пуснаха реклами в Съединените щати, с които опровергават повечето твърдения на Борат.

Повече за българското участие във филма научете от Ladyzone.bg: