Хуманоидните роботи на компанията Boston Dynamics показаха новите си умения в официален видеоклип, разпространен до медиите. Роботите с име „Атлас“ вече правят и паркур, а някои от движенията им са завидни.

В новият клип виждаме два робота от този модел, които преодоляват редица предизвикателства по специално изградено трасе. Хуманоидите успешно катерят стълби, тичат, пазят баланс при наклонена плоскост. Дори правят и превъртания във въздуха подобно на истински хора.

Според екипа на Boston Dynamics, ако робот може да развие същите движения и гъвкавост като възрастен човек, тогава потенциалът на приложението на тези хуманоиди е безкраен.

„Паркурът е важно упражнение за нашите хуманоиди, тъй като предоставя няколко различни задачи. За правилното им изпълнение трябва да има концентрация в действията, както и концентрация в крайната цел – достигане от точка А до точка Б. Това означава, че хуманоидът трябва да може да преценява стъпките си, бързината си и баланса“, коментира Скот Куиндерсма от екипа, разработил „Атлас“.

„Атлас“ е висок малко над 150 см и тежи 86 килограма. Състои се от хирдавлика и батерии, които задвижват моторите и има три компютъра, които му позволяват да се движи. Той е проектиран, за да се използва като експериментално от екипите на компанията.

Екипът зад хуманоида казва, че той се е развил изключително много през последните 10 години и сега може да адаптира движенията, които са заложени в репертоара му на базата на това, какво вижда. Това означава, че „Атлас“ не е програмиран предварително да се движи, а го прави сам.