Джон Малкович ще поставя в Народен театър "Иван Вазов", е съобщил ръководителят на най-голямата ни трупа Мариус Донкин по време на парламентарна комисия по културата и медиите.

Очаква се американският киноактьор, продуцент и режисьор от хърватски произход да се присъедини към екипа на Народния театър през 2024 г., съобщава още БТА.

Джон Малкович е роден на 9 декември 1953 г. в Кристофър, Илинойс (САЩ). През 1976 г. става един от основателите на чикагския театър "Степенулф". Мести се в Ню Йорк през 1983 г. и се появява в пиесата "True West".

Играе на "Бродуей" с Дъстин Хофман в "Death of a Salesman" (1984). За тази роля получава наградата "Еми", когато пиесата става телевизионен филм.

Дебютира в киното с филма "Място в сърцето" (1984), за който е номиниран за "Оскар" - за най-добра мъжка второстепенна роля.

Получава номинация за "Оскар" отново в същата категория през 1994 г. за ролята си във филма "Под прицел" (1993).

Малкович е номиниран също за "Сателит", БАФТА, две награди "Сатурн" и три награди "Златен глобус".

Други филми с негово участие са "Място в сърцето", "Империята на Слънцето", "Опасни връзки", "Желязната маска", "Развратникът". 

Емблематична е ролята на актьора във филма "Да бъдеш Джон Малкович" по сценарий на Чарли Кауфман, в които изиграва вариация на себе си.

На 4 април 2005 г. Малкович произнася реч в Илинойския държавен университет и получава диплома по театрално изкуство.