Холивудска продукция в открития Космос. Звучи невероятно, но това не спира Том Круз и екипa му да мечтаят. Идеята на актьора е част от снимките да бъдат направени на борда на МКС.

Няма нищо лошо в това Космосът да се разкрива повече за комерсиализация, за правене на филми. Вече дори има направен музикален клип в Космоса – на астронавта Крис Хатфийлд. Казва се „Космическа одисея“.

Заснемането на филм в тези условия обаче не е никак лесна задача. 

"Космическата станция прави една обиколка около нашата планета само за час и половина. Това означава, че тя се движи с много висока скорост – 27 500 км/ч." Обясни Тихомир Димитров, основател на Детска космическа академия. 

Това е красиво и много вълнуващо, но има и някои негативни последици върху човешкия организъм. А именно – изтъняване на костите, атрофиране на мускулите, при някои хора има проблеми със зрението. Преди всичко обаче, в първите дни когато човек се качи на МКС, дори да е трениран, той изпитва чувство на дезориентираност. Ходенето до тоалетна също е интересен момент.

"Има много практически неща, които трябва да се обмислят преди да се впуснат в такава авантюра Том Круз и неговият екип. И нека кажем – един килограм изпратен в ниска орбита около Земята, защото станцията се намира само на 400 км над нашата планета, един килограм да качим до нея струва около 10 000 долара. Аз например тежа 90кг, може да се изчисли колко ще струва." Разказа Тихомир. 

И тук идва въпросът - защо тогава имаме нужда от филм заснет в Космоса? 

"Аз мисля че причините са две. Първата е – защо да не го направим, след като можем да си го позволим? Те имат достатъчно пари и желание очевидно, за да се впуснат в това приключение. Второто е, че от няколко години и по точно Коледа на 2015г, космическата врата се отвори малко повече за обикновения човек. Защото „Спейс екс" за пръв път спусна ракета обратно на повърхността на земята, контролирано, за да може да я запази. Тези ракети вече се ползват по 5-6 пъти, тоест имаме транспорт, който се ползва като самолетите.

В Европа вече се строят малки ракети за около 5млн. долара – това е много ниска сума да изпратиш товар около Земята. Все по-малки екипи имат възможността да направят това." обясни Тихомир. 

Това превръща необятния Космос и във все по-близка туристическа дестинация освен подходяща снимачна площадка. Филмът на Том Круз и неговия екип е само първата стъпка.

Според Тихомир Космосът става и по-достъпен: "Той ще става все по-достъпен, докато хората като нас, примерно до 10-15 години, можем да си купим билет за няколкостотин или няколко хиляди долара, за да можем да отидем в космически хотел."

Какво точно крие бъдещето, все още не можем да кажем със сигурност. Въпреки това, всичко което до скоро сме считали за научна фантастика, бавно се превръща в реалност пред очите ни.