Хиляди излязоха по улиците в Индия и се поръсиха с цветна вода по време на Холи – Фестивалът на цветовете.

Холи е пролетен празник, който се отбелязва в Индия и Непал, известен още като "Фестивал на цветовете” или „Фестивалът на любовта”.

Той символизира победата на доброто над злото, идването на пролетта, края на зимата, и за много е просто празничен ден, за да се срещнат с други хора, да поиграят, да се посмеят, да забравят и да простят, както и да възстановят скъсани връзки.

Той също се празнува като Ден на благодарността за добрата реколта.

Празненствата започват в нощта преди Холи, когато хората се събират, палят огньове и извършват религиозни ритуали, като се молят вътрешното зло в тях да се разруши.

На следващата сутрин всички излизат по улиците, за да се включат в карнавала на цветовете, като се мажат един друг и се поръсват с цветна вода. Празненствата са съпътствани с много танци и песни.

Снимка: Reuters

Хората посещават семействата си, приятели и врагове, за да се поръсят с цветни прахове, да се посмеят, а след това да похапнат деликатеси.

Празникът Холи вдъхновява много по целия свят да пресъздават традицията. През последните години фестивалът се е разпространил в някои части на Европа и Северна Америка като пролетен празник на любовта, веселието и цветовете.