Необичайно мразовитото време в южния американски щат Тексас се отразява не само на хората, но и на животните. Заради рекордно ниските температури през последните дни по бреговете на остров Саут Падре изплуват хиляди вкочанени костенурки.

Снимка: Reuters

Студенокръвните животни не са мъртви, но могат при извънреден студ да изпаднат в състояние, подобно на летаргия или хипотермия. Все пак, за да не се стигне до фатален край, доброволци започват спасителна акция.

Те носят костенурките в местен конгресен център, където да ги затоплят, докато температурите на въздуха и морето не се повишат. Досега в коридорите, във вани и в различни други заграждения там са приютени над 4700 животни.

Снимка: Reuters

Заради снежната буря милиони жители на Тексас останаха без ток в продължение на дни. За щастие, от днес електричеството и водата в конгресния център са възстановени.

„Вече изпълнихме с костенурки и двете крила на сградата. И най-накрая коридорът започва да се затопля,“ споделя с облекчение Ед Каум, изпълнителен директор на местния център за посетители.