Хилдур Гуднадотир е петата жена, която е номинирана за наградата „Оскар“ за оригинална музика към филм, а ако спечели, което е много вероятно, ще е едва втората носителка на престижното отличие.

Работила е по филми като двете части на „Сикарио“, „Завръщането“ и „Първи контакт“. Композирала е музиката към много скандинавски филми и сериали.

През 2019 г. беше избрана за композитор на един от най-успешните сериали в историята на телевизията и в един от най-коментираните филми в историята на киното – „Чернобил“ и „Жокера“.

Снимка: Getty Images

За музиката си в „Чернобил“ Хилдур вече има награда „Еми“ и спечели „Златен глобус“ за саундтрака на филма „Жокера“, но най-голямото предизвикателство тепърва предстои – наградите „Оскар“. Номинацията за най-добра оригинална музика е една от 11-те, които „Жокера“ получи тази година. На церемонията през февруари Хилдур Гуднадотир ще се изправи срещу легендарния композитор Джон Уилямс, който вече има 5 „Оскар“-а и срещу Александър Деспла, който е печелил два пъти. Въпреки това шансовете ѝ са значителни.

Повече за стила на Хилдур Гуднадотир и за работата ѝ по „Чернобил“ и „Жокера“ може да прочетете в сайта LadyZone.bg: